Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on

  1. #1
    Junior Member
    Bike: 2015 NC700 X
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Tennessee
    Posts
    4

    Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on

    I just purchased my first NC700X after not riding for many years and am super excited. The only drawback is that today on my second ride, the check engine light came on and the speedometer went blank. This happened after stopping at a light quickly because it changed on me. After stopping, I couldn't get it to shift into first gear, but it finally went. After the light had changed and I was going again, I noticed that my check engine light had come on and the speedometer was blank. After arriving home and turning the engine off and back on, the CEL went off and the speedometer seemed to be working again. Has anyone ever had this happen to them, and what should I look at? The bike has 5,600 miles on it.

  2. #2
    Senior Member
    Bike: SH150i, CTX700ND
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    US
    Posts
    508
    It looks like intermittent electrical fault. You should start first with reseating of main connectors: to combination meter and to ECM/PCM and observe if there are any DTCs (Diagnostic Trouble Codes). Service manual would be very helpful.

  3. #3
    Super Moderator Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on 670cc's Avatar
    Bike: NC700X, GL1800, Ruckus 50, KLX140L
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Illinois, USA
    Posts
    5,552
    I recall reading a case with these symptoms before. The instrument panel seems to be sensitive to battery/electrical system voltage, and serves as an early indicator. I’d suggest checking the cable connections at the battery, and also making an assessment of the battery’s health.

    Another possibility is the speed sensor. Read this thread: Check Engine Light and No Spedometer Display

    Also, you might try to Google “NC700-forum speedometer blank” for other threads.
    Last edited by 670cc; 12th November 2017 at 22:05.
    Greg
    AMA Life Member
    "230,000 Mile Club"

    NanCyX

  4. #4
    Senior Member Old Can Ride's Avatar
    Bike: NC700X
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Webster, Texas
    Posts
    6,770
    Pour a little Tennessee moonshine in it, that usually solves most of my problems....
    Why not seize the pleasure at once? -- How often is happiness destroyed by preparation, and foolish planning? Just do it. Shut the frunk up and Ride !!!!!!!!!!

  5. #5
    Senior Member Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on
    Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on
    DirtFlier's Avatar
    Bike: 2013 NC700x/w DCT
    Join Date
    Dec 2014
    Location
    Troy, Ohio
    Posts
    693
    Go to the easiest choice first which always a good strategy in troubleshooting. Remove the battery and have it charged, clean the terminals and cable ends, apply di-electric grease then tighten terminal bolts.

  6. #6
    Senior Member Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on davidc83's Avatar
    Bike: Suzuki C50; 2009 klx250sf; 2013 Nc700
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Southern Indiana
    Posts
    1,491
    A battery which states 'charged' may still not be good (I posted 3-4 weeks ago in regards to this). Sounds like a loose battery connection or a bad battery.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  7. #7
    Super Moderator Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on 670cc's Avatar
    Bike: NC700X, GL1800, Ruckus 50, KLX140L
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Illinois, USA
    Posts
    5,552
    To the OP, when you stated that the speedometer went blank, did you mean only the speed readout, while every thing else on the combination meter stayed on? If that were the case, the problem is almost surely the speed sensor or its wiring.

    Also, which transmission do you have?
    Greg
    AMA Life Member
    "230,000 Mile Club"

    NanCyX

  8. #8
    Junior Member
    Bike: 2015 NC700 X
    Join Date
    Nov 2017
    Location
    Tennessee
    Posts
    4
    Quote Originally Posted by 670cc View Post
    To the OP, when you stated that the speedometer went blank, did you mean only the speed readout, while every thing else on the combination meter stayed on? If that were the case, the problem is almost surely the speed sensor or its wiring.

    Also, which transmission do you have?

    I believe that only the speedometer went blank. I'm pretty sure I saw the mileage and heard on the dashboard. Any ideas on checking on the wiring for the speed sensor, like where the cable is routed? Is it easy to find? I have a manual transmission.

  9. #9
    Senior Member
    Bike: SH150i, CTX700ND
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    US
    Posts
    508
    Quote Originally Posted by DanaLee View Post
    ... Is it easy to find? ...
    You need to get to VS sensor 3P connector.
    It is not difficult to find it. It might be difficult to get to it. It's under luggage box (frunk).
    You really need service manual. VS sensor is on one end of circuit. On other end there are combination meter and ECM.
    Here are some examples...

    Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on-vs-sensor-1-jpg

    Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on-vs-sensor-2-jpg

    Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on-vs-sensor-3-jpg

    Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on-vs-sensor-4-jpg

    Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on-vs-sensor-5-jpg

  10. #10
    Super Moderator Just purchased 2015 NC700X, second time out and CEL came on 670cc's Avatar
    Bike: NC700X, GL1800, Ruckus 50, KLX140L
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Illinois, USA
    Posts
    5,552
    Quote Originally Posted by DanaLee View Post
    I believe that only the speedometer went blank. I'm pretty sure I saw the mileage and heard on the dashboard. Any ideas on checking on the wiring for the speed sensor, like where the cable is routed? Is it easy to find? I have a manual transmission.
    The speed sensor is sitting on top of the manual transmission on the left side of the motorcycle, as seen in post #9. It is above and (I think) slightly forward of the chain drive countershaft sprocket. It actually measures the speed of the left most gear on the transmission input shaft. The sensor has an electrical connector that is easy to access. You might try inspecting that connection and reseating the plug.
    Greg
    AMA Life Member
    "230,000 Mile Club"

    NanCyX

Similar Threads

  1. Just purchased today: smile-inducing 2016 Honda NC700X DCT ABS
    By GoRovers in forum Main Lobby / New Member Section
    Replies: 21
    Last Post: 1st March 2017, 20:25
  2. Replies: 44
    Last Post: 9th September 2016, 21:06
  3. Replies: 20
    Last Post: 3rd March 2016, 06:13
  4. Just Purchased my NC700X
    By mkmclm in forum NC700 General Discussion
    Replies: 30
    Last Post: 27th February 2014, 21:50
  5. NC700X DOIN' TIME article
    By lietuviukasd in forum NC700 General Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 5th February 2013, 18:26

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •